Het verhaal achter Hemelpost.

Het eerste zaadje voor Hemelpost werd jaren geleden geplant door het overlijden van mijn schoonmoeder. Na het overlijden van een dierbare zijn in het eerste jaar alle eerste keren voorzien van een dubbele rouwrand. Niet omdat we ze het jaar daarop minder missen maar die eerste keer dat je hem/haar niet vast kunt pakken, kunt feliciteren, dat je niet gebeld wordt en die lege stoel aan de kersttafel ziet staan, heeft heel veel impact.

Mijn vrouw Joyce had en heeft een sterke band met haar moeder. Ik praat graag in de tegenwoordige tijd omdat deze band er nog altijd is en ook blijft bestaan. Het toeval wil dat zij één dag na elkaar jarig zijn en de eerste keer dat deze dagen in zicht kwamen, wilde ik iets doen om het zware gevoel een beetje proberen te verlichten. Joyce is op 18 juni jarig en op de 19e wilde ze bloemen brengen naar het graf van haar moeder.

Ik had een aantal dagen ervoor een ring gekocht om de band tussen haar en Joyce op een symbolische manier tastbaar te maken. Ik kocht hem in de geest van haar moeder om het cadeau te geven aan haar dochter. Mijn oog viel in de winkel op een ring die bestond uit wit- en geelgoud. De twee kleuren en de vormgeving symboliseerden perfect hun speciale band en ik schreef een gedicht uit naam van mijn schoonmoeder. Als achtergrond voor het gedicht maakte ik een foto van een blauwe hemel met een vallend veertje.

Ik liet de ring inpakken als cadeautje en plastificeerde het gedicht voor het geval het zou gaan regenen. We spraken af op de parkeerplaats van de begraafplaats omdat ik “nog een bestelling moest bezorgen”. Op deze manier had ik tijd genoeg om de ring en de kaart op het graf neer te zetten voordat Joyce zou arriveren. Ik zag haar aan komen rijden en we liepen samen naar het graf met een prachtige bos bloemen. Daar vond ze het bericht en het cadeautje van haar moeder. Huilend en lachend zag ik haar het cadeautje open maken en ze heeft de bijzondere ring van haar moeder nooit meer afgedaan.

Toen dacht ik……Hoe mooi zou het geweest zijn als mijn schoonmoeder dit zelf nog had kunnen regelen? Hemelpost…post vanuit de hemel…post (al dan niet met een cadeau) voor als je er niet meer bent. De naam Hemelpost werd daar op dat moment geboren en het zaadje voor dit concept en product werd daar geplant. Het moest ontkiemen en heeft zich in mijn hoofd en hart gevormd terwijl alle veertjes langzaam op hun plek vielen. Het was een lange maar bijzondere weg. Van het concept en de naam bedenken tot het logo ontwerpen, van de website bouwen tot het design van het product, van de foto’s maken tot de reclamefilm, van de montage tot de verpakking, van materiaal en kleurkeuze tot de gedichten. Het mooiste van alles was, dat ik voor elke beslissing alleen mijn hart gevolgd heb, net zolang tot alles klopte.

De ring en het gedicht “namens” mijn schoonmoeder

Hemelpost® en de Hemelpost brievenbussen

Tijdens het ontwikkelen van Hemelpost als product, viel mijn oog op een artikel in de krant met de titel “Hemelpost”. Eerlijk gezegd sloeg mijn hart destijds even over maar buiten dat dit mooie initiatief dezelfde naam draagt, zijn het twee totaal verschillende concepten en producten.  Bij de brievenbussen stuurt men post naar de hemel en bij Hemelpost ontvangt men post uit de hemel.

Ik ben blij dat er op steeds meer begraafplaatsen een brievenbus verschijnt om post naar de hemel te kunnen sturen. Het is belangrijk dat er meer nieuwe vormen en initiatieven ontstaan om uiting te geven aan rouw en gemis.

Ik wil daar graag een steentje aan bijdragen en helpen het taboe rond de dood en afscheid nemen een beetje te doorbreken. Ik houd ervan om mooie dingen te maken, te creëren wat werkelijk iets kan betekenen voor mensen. Ik heb als De Perkamentdichter een speciaal geschenkboekje geschreven (Boeketje Troost) om te kunnen geven aan iemand in rouw en nu is er Hemelpost. Een compleet pakket om jouw laatste brief te kunnen schrijven en waarin je deze kunt bewaren voor iemand die je lief is of deze kunt laten bezorgen op een bijzondere dag in de toekomst als jij er niet meer bent. Op het moment dat jouw brief gelezen wordt is het letterlijk Hemelpost…post uit de hemel.

Ik hoop dat er door het creëren van Hemelpost meer brieven zullen worden achtergelaten voor nabestaanden en dat deze een beetje troost mogen en kunnen bieden in de toekomst en in het rouwproces. Soms weet je dat je niet lang meer te leven hebt, maar ook als je denkt dat je nog een heel leven voor je hebt kan er onverwachts iets gebeuren. Je kunt zelf een groot verschil maken door voor jouw nabestaanden een laatste brief achter te laten.

Wat wil jij nog zeggen….als jij er niet meer bent?

Merlijn van inEssentie-Uitvaarten stuurde mij een email omdat ze de reclamefilm van Hemelpost® had gezien.  Zij vroeg mij of zij informatie over mijn product mocht toevoegen aan haar blog over de Hemelpostbrievenbussen. Uiteraard was en ben ik vereerd door haar verzoek. Via onderstaande link is haar blog over Hemelpost en de Hemelpost brievenbussen te lezen. Dank Merlijn!

https://inessentieuitvaarten.nl/blog/hemelpost

nl_NLDutch